Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A 19. századi Amerika
  2013-04-09 18:45:04, kedd
 
 



Amerika történetében új korszakot nyitott az amerikai függetlenségi háború. Az angolok ellen összefogó 13 gyarmat győzelme az első olyan eset, amikor egy gyarmatosító hatalom komolyan vehető vereséget szenvedett Európán kívüli ellenféllel szemben. Az 1783-as Versaillesben aláírt békeszerződés biztosította az USA függetlenségét, létrehozva az amerikai kontinens első független államát.

A 18. század végén Dél-Amerika nyugati részét a spanyolok, Brazíliát a portugálok birtokolták. Közép-Amerika és Mexikó, valamint Kuba és Hispaniola egy része a spanyolok kezén volt, míg Kanada és a Karib-tenger szigetvilágának döntő része Anglia gyarmatának számított. Dánia és Svédország csekély jelentőségű gyarmatait részben az angoloknak, részben pedig az amerikaiaknak adta át, Franciaország és Hollandia viszont megőrzött kisebb területeket a Karib-térségben.

A 19. század első éveit az határozta meg, hogy a kontinentális zárlat gyakorlatilag elzárta Európát az újvilágtól, csupán Anglia tartott kapcsolatot elsősorban észak-amerikai gyarmataival és az Egyesült Államokkal. Anglia azonban kieső jövedelmeit az amerikai hajók kifosztásával kívánta pótolni, ami háborús konfliktust idézett elő a két ország között (1812-1814), amely nagy áldozatokat kívánt mindkét fél részéről, de döntést egyikük sem tudott kicsikarni.

A napóleoni háborúk időszakában kialakult helyzet meghatározóan befolyásolta az amerikai kontinens fejlődésének 19. századi irányvonalát. Franciaország legjelentősebb még meglévő amerikai gyarmatát, Louisianát eladta az Egyesült Államoknak, mivel az gyakorlatilag ellenőrizhetetlenné vált. A másik francia terület, a többségében néger rabszolgák által lakott Nyugat-Hispaniola, kihasználva a franciák tehetetlenségét, fellázadt, és 1804. január 1-jén a felkelők kikiáltották Haitit, a nyugati félteke első néger köztársaságát, Amerika második független államát.

A Haiti események nagy hatást gyakoroltak Dél-Amerikára, ahol a spanyolok merev magatartása már megérlelte a helyzetet a konfliktusok kiéleződésére. Az egymástól szinte teljesen elzárt tartományok elitjeinek lehetőségei rendkívül szűkek voltak, a vezető tisztségeket mindig az anyaországból érkező hivatalnokokkal töltötték be, így a már több generáció óta elvándoroltak lehetőségei végletesen beszűkültek. Ezek a feszültségek akkor erősödtek fel, amikor a francia megszállás alatt álló Spanyolország nem tudta megfelelően ellenőrizni gyarmatait. A forradalom 1810-ben Buenos Airesben tört ki, és villámgyorsan végigsöpört egész Dél-Amerikán. Az 1810-es évek közepén a spanyolok gyakorlatilag a kontinens északi területeire szorultak vissza, a Simón Bolívar által vezetett felkelők csaknem mindenütt győzelmet arattak. Ám Napóleon veresége lehetőséget biztosított Spanyolország számára erőforrásainak hatékonyabb koncentrálására, ami hamarosan éreztette is hatását. A spanyolok ellentámadása Buenos Aires kivételével valamennyi forradalmi központot felszámolt, ám ezek jórészt csak látszat sikerek voltak.

Több tényező gátolta a spanyolok uralmának rekonstrukcióját. Egyrészt a Szent Szövetség nem állt ki a spanyolok mellett, ez pedig aláásta a királyi hatalom tekintélyét. A hadseregben terjedtek a liberalizmus eszméi, az egyik Amerikába indított hadsereg Cadizban fellázadt, és csak francia segítséggel sikerült megakadályozni a király elűzését. Másrészt viszont a spanyolellenes mozgalmak hatására Brazíliában is megmozdulások kezdődtek a portugálok ellen. Portugália komolyabb összecsapások nélkül 1822-ben kompromisszumot kötött gyarmatával, a portugálok kivonultak az országból és elismerték függetlenségét, de a Brazil császárság élére a portugál királyi család tagjai kerültek. A spanyolok az 1820-as évek elejére kénytelenek voltak beismerni vereségüket. Tárgyalások kezdődtek, melyek eredményeként 1821-ben a Cordobai szerződésben Spanyolország elismerte Argentína, Chile, Peru, Paraguay, Bolívia, Kolumbia, Mexikó, Ecuador és a Dominikai Köztársaság függetlenségét.

A konfliktusok ezzel korán sem oldódtak meg. Az újonnan létrejött államok között háborúk robbantak ki, Chile megszállta Bolívia tengerparti területeit, még Brazília bevonult a mai Uruguay rendezetlen státuszú területére, de az indiánok helyzete sem volt megoldott, ezt végül a legtöbb helyen tömegmészárlások ,,oldották meg". 1825-ben sor került Uruguay függetlenségének elismerésére is, miután a helyi fegyveres csoportok kiűzték a brazil megszállókat. A másik feszültséggóc északon alakult ki, ahol Kolumbia a mainál jóval nagyobb területtel alakult meg, magába foglalva a mai Venezuela és Panama területét is. Venezuelában, amely a spanyolok elleni felkelés egyik bázisának számított, a kolumbiai uralommal sem voltak megelégedve, így 1830-ban sor került az ország függetlenségének kikiáltására. Közép-Amerikában a spanyolok igyekeztek megőrizni pozícióikat, de hamarosan kénytelenek voltak innen is távozni és Kubába vonultak vissza. A helyi vezetők elképzelése az volt, hogy Salvador néven egy föderatív köztársaságot szerveznek, ám a lokális érdekcsoportok meggátolták ezt, így az 1840-es évek elejére a térség több kisebb államra hullott szét, létrejött Costa Rica, Guatemala, Honduras, Salvador és Nicaragua, még Belize brit uralom alá került. Végül Floridát a spanyolok eladták az Egyesült Államoknak, így teljesen kiszorultak az amerikai szárazföldről.

A 19. század második fele nem hozott olyan drámai változásokat, mint az első évtizedek. Nagy megdöbbenést keltett az oroszok megjelenése Alaszkában, ám a cár nem tulajdonított nagy jelentőséget a rendkívül távoli tartománynak, így 1867-ben eladta azt az USA-nak. Ezzel párhuzamosan az USA hadserege megtörte a préri indiánjainak ellenállását, az utolsó felkelést 1890-ben verték le. Még korábban 1846 és 1848 között az USA mintegy 2 millió négyzetkilométernyi területet foglalt el Mexikótól, majd később még vett is területeket a közép-amerikai országtól.

Az Amerikai Egyesült Államok gazdasága gyorsan fejlődött, népessége nagymértékben növekedett. Ezt a folyamatot törte meg a belső gazdasági, társadalmi és hatalmi konfliktusok egymásra rétegződéséből kibontakozó amerikai polgárháború (1861-1865), mely hatalmas pusztítást okozott, de végül a rabszolgaság felszámolását és az Unió egységének megszilárdulását eredményezte. Az 1860-as években két további konfliktust kell kihangsúlyoznunk, egyrészt Habsburg Miksa francia támogatással végrehajtott mexikói expedícióját, amelynek végén a mexikói császárt Benito Juarez forradalmárai agyonlőtték. Dél-Amerikában 1865-ben tört ki az ún. Hármasszövetség háborúja. Ennek keretei közt Brazília, Argentína és Uruguay szövetsége támadt rá Paraguayra, ám a túlerő ellenére még sem sikerült a szövetségeseknek győzelmet aratniuk, mert Paraguay egymás ellen ingerelve ellenfeleinek vezető politikusait és fellázítva a hátországban még élő indián törzseket olyan belső problémákba sodorta ellenlábasait, hogy azok 1870-ben békét kötöttek Paraguayjal. A békekötés nem csak államközi, hanem belpolitikai, pártok között létrejövő egyességeket is tartalmazott, pl. Urugayban a két vezető politikai erő gyakorlatilag felosztotta egymás között az országot. Érdemes megjegyezni, hogy azóta Dél-Amerika államai között gyakorlatilag nem alakultak ki háborús konfliktusok egészen napjainkig. A térségben még egy fontos változás történt a század végén, 1889-ben a népszerűtlenné váló II. Péter brazil császárt elűzték trónjáról, és kikiáltották a köztársaságot, felszámolták a világon utolsóként a rabszolgaságot.

Amerika vezető hatalma egyértelműen az Amerikai Egyesült Államok lett, mely ki is használta erőfölényét konkurenseivel szemben. A Monroe-elvre hivatkozva 1898-ban az amerikaiak megtámadták Spanyolországot és az Atlanti-óceánon áthajózó spanyol flottát Kuba déli vizeinél tönkreverte a rendkívül korszerű amerikai hajóhad. A háborút lezáró békében Spanyolország átadta Kubát és Puerto Ricót a győztesnek és feladta utolsó amerikai területeit. Ez az aktus szimbolikusan is lezárta a 19. századot Amerika történelmében, amely során a spanyolok és a portugálok kiszorultak a földrészről.

(Forrás: Link)



 
 
0 komment , kategória:  Univerzum  
Címkék: szövetségeseknek, függetlenségének, tömegmészárlások, kihangsúlyoznunk, megszilárdulását, rekonstrukcióját, kompromisszumot, spanyolországot, hármasszövetség, szigetvilágának, koncentrálására, hivatalnokokkal, tehetetlenségét, konkurenseivel, függetlenségét, megakadályozni, legjelentősebb, spanyolellenes, erőforrásainak, érdekcsoportok, rabszolgaságot, népszerűtlenné, rétegződéséből, köztársaságot, szárazföldről, franciaország, gyakorlatilag, nagymértékben, kontinentális, ellenfeleinek, forradalmárai, amerikaiaknak, felszámolását, tulajdonított, meghatározóan, kifosztásával, amerikai függetlenségi, angolok ellen, első olyan, gyarmatosító hatalom, 1783-as Versaillesben, amerikai kontinens, portugálok birtokolták, spanyolok kezén, amerikaiaknak adta, kontinentális zárlat, amerikai hajók, napóleoni háborúk, másik francia, többségében néger, franciák tehetetlenségét, felkelők kikiáltották, Egyesült Államokkal, Egyesült Államoknak, Buenos Airesben, Simón Bolívar, Buenos Aires, Szent Szövetség, Dominikai Köztársaság, Costa Rica, Végül Floridát, Amerikai Egyesült Államok, Habsburg Miksa, Benito Juarez, Puerto Ricót,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Alakot vált...  A lelki élet nem arról szól, ....  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Volt egy...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Alakot vált...  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Aki szeret, annak senki sem id...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam  képre írva  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Föld napja április 22  Az embernek a társa: hiányzik.  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Szent György nap  Facebookon kaptam Krisztinától  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Két tekintet van  A boldogság ült a világvégén  802 esztendeje, 1222. április ...  Jó éjszakát  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Ma  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Sirató  Esti kép  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Krisztinától  Esti kép 
Bejegyzés Címkék
amerikai függetlenségi, angolok ellen, első olyan, gyarmatosító hatalom, 1783-as Versaillesben, amerikai kontinens, portugálok birtokolták, spanyolok kezén, amerikaiaknak adta, kontinentális zárlat, amerikai hajók, napóleoni háborúk, másik francia, többségében néger, franciák tehetetlenségét, felkelők kikiáltották, nyugati félteke, spanyolok merev, konfliktusok kiéleződésére, egymástól szinte, vezető tisztségeket, anyaországból érkező, feszültségek akkor, francia megszállás, forradalom 1810-ben, 1810-es évek, spanyolok gyakorlatilag, kontinens északi, spanyolok ellentámadása, spanyolok uralmának, spanyolok mellett, királyi hatalom, hadseregben terjedtek, liberalizmus eszméi, egyik Amerikába, király elűzését, spanyolellenes mozgalmak, portugálok ellen, portugálok kivonultak, portugál királyi, 1820-as évek, konfliktusok ezzel, újonnan létrejött, indiánok helyzete, legtöbb helyen, helyi fegyveres, brazil megszállókat, másik feszültséggóc, mainál jóval, spanyolok elleni, kolumbiai uralommal, ország függetlenségének, spanyolok igyekeztek, helyi vezetők, föderatív köztársaságot, lokális érdekcsoportok, 1840-es évek, térség több, spanyolok eladták, amerikai szárazföldről, első évtizedek, oroszok megjelenése, rendkívül távoli, préri indiánjainak, utolsó felkelést, közép-amerikai országtól, folyamatot törte, belső gazdasági, rabszolgaság felszámolását, 1860-as években, mexikói császárt, túlerő ellenére, szövetségeseknek győzelmet, fontos változás, század végén, népszerűtlenné váló, világon utolsóként, amerikaiak megtámadták, rendkívül korszerű, háborút lezáró, aktus szimbolikusan, portugálok kiszorultak, szövetségeseknek, függetlenségének, tömegmészárlások, kihangsúlyoznunk, megszilárdulását, rekonstrukcióját, kompromisszumot, spanyolországot, hármasszövetség, szigetvilágának, koncentrálására, hivatalnokokkal, tehetetlenségét, konkurenseivel, függetlenségét, megakadályozni, legjelentősebb, spanyolellenes, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2590
  • e Hét: 13208
  • e Hónap: 24222
  • e Év: 130366
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.